HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Diş Hediği Töreni Nedir?

21-09-2019 22:59
Diş Hediği Töreni Nedir?

Diş Hediği Töreni Nedir?

Yeni nesil bu partiye diş buğdayı partisi diyor fakat eskilere sorduğunuz zaman geçmişte bu partinin adı çoğu yörelerde diş hediği olarak geçmektedir. Ülkemizin güzel bir geleneği olan ve geçmişten günümüze her zaman yöresel farklılıklarla kutlanan Diş hediği töreni nedir? dilerseniz önce bu gelenekten kısaca bahsedelim. Aslında çok eski bir Anadolu geleneği olan diş hediği bazı bölgelerimizde diş buğdayı olarak adlandırılır. Dayanıklı ve sert bir buğday cinsi olan hedik pişirilerek yenilen bir besindir. Büyük bir tencere içerisinde haşlanarak yenecek kıvama getirilir. Yukarıda da söylediğimiz gibi bazı yörelerde diş buğdayı diye değil diş hediği olarak adlandırılmıştır. Bebekler için gerçekleştirilen bu tören bebeğin ilk dişini çıkarma zamanı yapılır. Her bebekte diş çıkarma zamanı değişiklik göstereceğinden bunun belli bir zamanı yoktur. Genelikle parti ev içerisinde küçük bir dost, arkadaş, aile grubuyla yapılır. Malum minik yavrunuz henüz çok küçük olduğundan büyük partilere hazır değildir. Ayrıca diş çıkarma döneminde biraz huzursuz ve keyifsiz de olacağından daha küçük kutlamalar ile tören gerçekleştirilir. Diş hediği töreni için çok fazla yorulmadan iyi bir parti organizasyonu yapmak günümüzde çok rahat hale geldi. Neden mi? Birçok süsleme malzemesi bebeğinizin cinsiyetine göre ayrılmış kategorilerde online satış kolaylığı ile kapınıza kadar gelmektedir. 

Diş Hediği Nasıl Hazırlanır?

Araştırma yaptığınız zaman göreceksiniz ki diş buğdayı ile ilgili birçok tarif vardır. İnternet aracılığı ile rahatlıkla bu tariflere ulaşabilirsiniz ya da geleneksel bir yiyecek olduğundan aile büyüklerinizden de bu konuda destek alabilirsiniz. Büyükleriniz mutlaka bu konuda tecrübelidirler. Yine de kısa bir araştırma yaparak kendiniz de bu güzel tarifi öğrenebilir bebeğinizin diş hediği partisi için misafirlerinize kendi hazırladığınız menüyü ikram edebilirsiniz. Bu ikramın genel malzemesi buğday ve nohuttan oluşmaktadır. Diğer malzemeler diş buğdayına tat katmak amacıyla ilave edilir. Size klasik anlamda yapılan malzemenin tarifini kısaca verelim siz de zevkinize uygun olanlarla bu güzel tatlıyı hazırlayıp konuklarınıza ikram ediniz.

10 kişilik Diş Hediği Malzemesi;

4 bardak buğday(hedik)

1 bardak haşlanmış nohut,

Ceviz

Badem

Fındık

1 adet nar taneleri

tarçın veya pudra şekeri

Diş Hediği Yapılışı;

Bir gece önceden nohut ve buğdayı suya koyup ertesi güne hazırlama kıvamına getirmeyi sakın unutmayınız. Buğday ile nohudu lapa olmayacak kıvama gelinceye kadar haşlayınız. Süzerek büyük bir kaba yerleştiriniz ve üzerine de küçük parçalara doğranan çerezleri ekleyerek karıştırınız. Servis kaselerine koyduktan sonra üzerini nar taneleriyle süsleyiniz. Zevkinize göre tarçın veya pudra şekeri serpiniz. Töreninizin en önemli ikramını yaptınız ve artık misafirlerinize gönül rahatlığı ile ikram edebilirsiniz. İkram ederken online satıştan alabileceğiniz birçok kullan at malzemesini de kullanabilirsiniz. Her alanda yapacağınız süslemeler gibi diş hediği sunumu yapacağınız ikram masasında işinize yarayacak birçok ürüne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tabak ve bardaklar, masa örtüsü ve masa etekleri, çatal, kaşık, bıçak ve peçeteler, pipet ve kürdanlar en çok ihtiyaç duyacağınız malzemeler arasındadır. Misafirlerinizin rahatlıkla ikramlarını yemelerini ve gerekli ürünleri kullanmalarını sağlamak için mutlaka kullan at malzemelerine ihtiyaç duyacaksınız. 

Diş Hediği Partisi Neden Yapılır?

Öncelikle diş hediği töreni nedir? sorusuna açıklık getirdik şimdi de biraz kültürümüzdeki adetlerden ve yapma şekillerinden bahsedelim. Yörelere göre değişiklik gösteren parti konseptinin aslında tek bir amaca bağlıdır. Psikolojik ve bedenen bu dönemde yorgun olan anneye moral ve destek olmaktır. Partiye gelen kişiler bebek için hediyeler getirir ve bu kutlama bir nevi de genç anneye destek sağlar. Ayrıca manevi olarak da büyük bir keyif katar. Fazla pişirilen diş hediği komşulara ve yakın çevreye dağıtılır. Buradaki amaç ne kadar çok pişirilip dağıtılırsa bebeğin o kadar daha sağlıklı ve güzel dişlere sahip olacağıdır. Diş hediği bereket getirmesi için kuşlara bile serpiştirilmektedir. Parti içerisinde bebeğin önüne serilen bez üzerine bazı meslek dallarını simgeleyen malzemeler yerleştirilir ve bebek bunların önüne oturulur. Hangi nesneye uzanırsa o mesleğe sahip olacağı düşüncesinin hakim olduğu bu keyifli gelenek de partinizi keyiflendirecektir. Bir gelenek de bebeğin çıkan ilk dişini gören kişinin baştan aşağı bebeğinizi kıyafetlerle donatmasıdır. Yapacağınız parti tüm bu örf ve adetler doğrultusunda tamamen sizin istediğiniz konsepte olmalıdır. Önemli olan bebeğiniz ve dostlarınızla bu özel anı en güzel şekilde geçirmenizdir.

Bir önceki yazımıza https://www.susle.com.tr/blog/icerik/hastane-odasi-susleme-paketleri linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.